Koersbal

elke woensdagmiddag in Dorpshuis de Hoge Hof 14.30-16.30 uur

Het spel bestaat uit een mat van 8 x 2 meter, een koffer met 4 zwarte en 4 gele koersballen, een jack en een meetlint. De bedoeling van het spel is de koersbal (gele of zwarte bal) zo dicht mogelijk bij de jack (kleine witte bal) te rollen. De bowl is niet helemaal rond waardoor deze bij het afremmen een curve (bocht) maakt. De mat is verdeeld in een aantal vakken en er wordt in twee richtingen over gespeeld. Bij aanvang van het spel staan alle spelers aan één zijde van de mat. Er wordt in het algemeen door paren tegen elkaar gespeeld. Het ene paar speelt met de zwarte bowls, het andere paar met de gele bowls. Het is het leukst als deze paren door middel van loting worden samengesteld. Zo speel je iedere keer weer met iemand anders. De paren die aan het spelen zijn staan bij de mat. De overige paren zitten erom heen om zo het spel goed te kunnen volgen.

.Het begin

Het paar dat begint speelt met zwart en gooit als eerste de jack. Als de jack tot stilstand is gekomen wordt deze in het midden op de mat gelegd ter hoogte van de plaats waar hij tot stilstand kwam. Nu gaat het spel beginnen. Het paar dat begint rolt zijn eerste zwarte koersbal. Rol een beetje naar rechts (of links) zodat de bowl met een curve terug rolt naar het midden. Aan één kant van de bowl staan letters en kleine ringen, hou deze aan de binnenkant van de mat voor de juiste curve. Daarna rolt het andere paar zijn eerste gele koersbal. Vervolgens rolt het eerste paar weer een zwarte koersbal en gaat men om beurten verder totdat alle koersballen zijn gerold. Voordat men aan het spel begint is het handig om een wedstrijdleider aan te wijzen. Deze zorgt voor een indeling van de paren en vertelt wie er aan de beurt zijn. Ook kan hij de puntentelling bijhouden.

.De puntentelling

De koersbal die het dichts bij de jack ligt krijgt een punt. Deze koersbal wordt dan weggehaald en dan ga je kijken welke koersbal nu het dichtst bij de jack ligt, is deze koersbal van dezelfde partij dan krijgt deze partij er een punt bij. Is deze koersbal van de tegenpartij dan stopt de puntentelling. Er is dus altijd maar één paar dat punten krijgt tenzij er een koersbal is uitgetikt.

Heeft u interesse in Koersbal dan kunt u een kijkje nemen:

elke woensdagmiddag in Dorpshuis de Hoge Hof

14.30-16.30 uur

koersbal8